Полезна информация

Търсене

Facebook Like Box

Защо козметиката и хранителните добавки от охлюви действат?

 

Всички сме виждали охлюви и може би заради това считаме, че е съвсем в реда на нещата тези животинки неуморно да пълзят “проснати в цялата си дължина”. Може и да е съвсем естествено, но само по себе си оцеляването на тези “лежерни” организми е цяло чудо. Като оставим настрана малкия им набор от защитни приспособления и многобройните хищници, които с удоволствие биха похапнали бавноподвижните “високо-белтъчни” хапки, практически без никакъв риск за себе си, то остават поне още два много сериозни проблема.

Първо: предвижвайки се върху немалка площ от мекото си тяло, охлювът е изложен на постоянен риск от по-големи или по-малки наранявания. На практика това не се случва, дори когато животните пързят върху много остри камъни, начупени стъкла и т.н. Защо?

Второ: живеейки непосредствено върху субстрата (почва, листна пустилка и т.н.) охлювите са обект на непрестанна атака от многобройни болестотворни бактерии, които имат достъп не само до повърхноста на мекотелите, но и до телесната им празнина (и дихателният, и половият отвори са разположени в непосредствена близост до субстрата). Масова смъртност обаче няма, а животните си живеят чудесто с “неудобството” да бъдат лесна мишена на бактериите. Защо?


Cornu aspersum
снимка:интернет

Тайната се крие в качествата на чудодейната слуз, която е богата на биологично активни вещества с мощни регенеративни и бактерицидни свойства, а именно неголеми белтъко-въглехидратни молекули (гликопептиди и пептидгликани). Въглехидратната компонента осигурява по-висока термоустойчивост на тези активни субстанции в сравнение с чистия белтък.

В този смисъл легендата, че само поглъщането на живи (!) охлюви лекува заболявания на стомашно-чревния тракт е опасен мит, който може да доведе до тежки бактериални инфекции. От друга страна малкият размер на молекулите подпомага тяхната високата проникваща способност и допълнително усилва лечебния им ефект.

Оказва се, че освен активните съставки в слузта, охлювите са източник на още цял набор от “чудодейни” компоненти, които имат приложение в най-разнообразни области на човешкото здраве и красота. По-долу ще направим опит да обобщим накратко областите, в които охлювите намират приложение:

 1. Лекарства и хранителни добавки за храносмилателната система – различни лекарства и хранителни добавки са разработени на основата на активни компоненти, получени от охлювите (слизести вещества, глико-пептиди, ензими, гликани, др.). България също дава своя принос в тази насока. През 1971 г. разградски лекар, създател на Център за рехабилитация и лечение на болестите на обмяната на веществата – Лозница, на ІІІ-то Вътрешно отделение към Разградската болница, създава лекарството „Мукостабил” на базата на българския градински охлюв. Лекарството е много добре прието на пазара и показва отлични резултати. Днес имаме нов превъзходен български продукт: “Снейл Еликсир”.
 2. Козметиката, съдържаща екстракти от охлюви, е цяла огромна тема, на която ще посветим отделна статия;
 3. Антимикробни препарати – с радост можем да кажем, че антимикробните свойства на компоненти от охлюви са изследвани и доказани от екип на БАН, Институт по органична химия.Логична следваща стъпка е разработването на препарати за широка употреба. Доказано е, че те действат добре при:
  • стафилококови инфекции (кожни инфекции, инфектиране на рани, пневмонии, мастити, флебити, менингити, инфекции на пикочните пътища, хранителни отравяния);
  • при болестотворни щамове на Escherichia coli (разстройство с отделяне на кръв, бъбречни увреждания);
  • инфекции по отделителната система, дегенеративни възпалителни процеси, артрит, сепсис и инфекции на вътрешните органи, причинени от Klebsiella pneumonia.
 4. Антипаразитни препарати – още едно достижение на българската наука, което предстои да бъде внедрено в практиката. На основата на дихателения пигмент на охлювите – хемоцианин (сложна органична структура – с активен център от Cu++) е разработен препарат с доказан антипаразитен ефект при трихинелоза (нематодна зооноза, причинена от тъканен паразит от род Trichinella).
 5. Други потенциални приложения на охлювите и други мекотели, техни тъкани или метаболити, разработени от български или чуждестранни учени или такива, които се намират в идейна фаза на разработка.
  • лечение на инфекции на горните дихателни пътища – ефектът е познат от векове, понастоящем се предлага италиански продукт за пиене с такъв лечебен ефект;
  • обща имунна стимулация – хемоцианините от охлюви имат мощно имуностимулиращо и укрепващо действие. Този ефект се използва при препаратите с анти-трихинелозно действие, но може да бъде приложен и при направата на хранителна добавка на основата на кръвните пигменти и свободни аминокиселини, изолирани от охлюви;
  • антивирусен ефект – във връзка със стимулирането на имунната система, хемоцианините проявяват и умерен антивирусен ефект;
  • антитуморен ефект – вещества, получени от охлювите имат силно антитуморно действие. Понастоящем е известно, че те повлияват много добре:
  • рак на пикочните пътища – на пазара е познат препарата “Имукотел”, германска разработка на основата на хемоцианини от калифорнийска мида. Хемоцианинът при сухоземните охлюви се очаква да има още по-добро действие;
  • рак на гърдата – разработка на английски учени на основата на “захар”, произведена от половата жлеза на охлюви от род Helix. Препарат с диагностична цел “Galnac”.
 6. Хепатопанкреасът на охлювите продуцира комплекс от (неизцяло проучени) ензими, общо наречени “хеликази”, които са мощно имунобиологично средство срещу тенанус, клостридии, газова гангрена, Echerichia coli.
 7. Белтъчната жлеза на охлювите изработва лактин, вещество с антимикробно действие. На тази база се разработва “елиминираща ваксина”, която действа като истинска ваксина, подобно на антитетановия серум;
 8. Екстракт от неврони на охлюва C. aspersum, които са с много големи размери, се ползват за терапевтични опити върху пациенти с дегенеративни промени в мозъкар напр. Алцхаймер.

д-р Ивайло Дедов