Полезна информация

Търсене

Facebook Like Box

Научният колектив на "АЛЕКС 1977" ЕООД бе номиниран за наградата "

 

Научният колектив на "АЛЕКС 1977" ЕООД бе номиниран за наградата "Изобретател на годината 2014" с патента си за нов биологичен продукт от морски и градински охлюви с имуностимулиращо и антитуморно действие.

Изобретения, свързани със здравето на човека и природата и със сигурността и индустрията, получиха наградите на Патентното ведомство и Съюза на изобретателите на тазгодишната церемония "Изобретател на годината" – 2014, която се проведе на 22.01.2015 г. във Военния клуб в столицата.

Сред гостите на събитието се отличаваха Заместник-министърът на икономиката Любен Петров, Председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров и Франсоа-Режи Анар, който е ръководител на дирекция Европейско и международно сътрудничество към Европейското патентно ведомство.

Нашият научен колектив бе награден на официалната церемония с грамота за патент за биологично активен продукт получен от морски и градински охлюви, притежаващ имуностимулиращо и антитуморно действие. Той намира приложение като терапевтичен агент в онкологията и в други области на медицината. Има доказани имунологични и терапевтични свойства благодарение на хемоцианина на градински охлюви Неliх vulgаris.

Чрез метода е получен нов материал – имуностимулатор с голяма чистота. Използването на продукта е с големи възможности, като може да се прилага и комбинирано като имуностимулиращ агент на естествения или придобит имунен отговор при гръбначните организми и/или като имунотерапевтичен агент при ракови заболявания на хора или животни.