Полезна информация

Търсене

Facebook Like Box

Българските продукти от охлюви са с доказано качество и произход

Българският охлюв става все по-ценен у нас и зад граница като суровина за производството на лекарства, хранителни добавки с охлюви и козметични продукти. Слуз от охлюви и екстракт от охлюви успешно се използват в лечението на язви, гастрити, заличаването на белези и други. Лечебните свойства на сухоземните охлюви са известни още от древността. И римляните и галите знаели колко полезни за човешкия организъм са месото и кръвта от тях. Днес за целите на науката и медицината, те се отглеждат и развъждат в специални ферми. Мекотелите в тези ферми се хранят със специално засадени детелини и екологично чист фураж от биопродукти.

Установено е, че варените охлюви притежават успокоителни свойства, също така е установено след дългогодишни изследвания, че в кръвта на охлювите се съдържа протеина хемоцианин, притежаващ силни антитуморни и антибактериални свойства. Освен това той има и имуностимулиращи качества. Във връзка с тези изследвания преди години е пуснат на пазара продукт срещу рак на пикочния мехур, който се продава предимно в Западна Европа. След влизането на пазара на този продукт логично се засили интереса към охлювите и към протеина хемоцианин и оттам започнаха изследвания за други лечебни свойства на охлювите. Например месото от охлюви е търсено поради ценните и полезни хранителни вещества, които съдържа. Става въпрос най-вече за по-широкото и разнообразно съдържание на протеини, достигащо до 51 процента, което е по-високо в сравнение с другите консумирани меса. Хранителната стойност на този вид месо се подсилва и от съдържанието на почти всички видове аминокиселини, които са необходими на човека. След изследване на клетъчните и молекулярни компоненти е установено, че охлювът отделя секрет, чиито състав е близък до този на човешката кожа и поради тази причина той притежава регенериращо действие върху нея, което предизвиква също голям научен интерес.

Учените от Института по органична химия към БАН правят съвместни изследвания със свои колеги от Катедра „Генетика” на Медицинска академия, резултат на които установяват, че хемоцианинът, извлечен от българския градински охлюв, е по-активен в сравнение с този от други подобни мекотели. Това, което учените задълбочено изследват в последните две-три години, е и слуз от охлюви, която се пречиства и обработва. На базата на всички тези изследвания върху охлювите, се започва създаването на различни видове козметика с охлюви и хранителни добавки с охлюви. Продуктите козметика с охлюви са предимно гелове и кремове за регенериране на кожата, докато хранителните добавки с охлюви са различни сиропи с ефект срещу язва и гастрит, тъй като екстрактът от охлюви, намиращ се в тези сиропи, въздейства върху регенерирането на лигавицата на стомаха.

Българските продукти, като козметика и хранителни добавки с екстракт от охлюви с марката „GOLDEN SNAIL” са с доказано качество и произход. Иновантните продукти - хранителни добавки с охлюви от тази марка действат благотворно върху костната система и върху ставите. Освен всички тези действия, ползваната слуз от охлюви има и специфични антибактериални свойства. Продуктите с марка „GOLDEN SNAIL” са разработени след успешни научни изследвания в сътрудничество с редица престижни чуждестранни научни лаборатории.

Ето и някои от основните хранителни добавки с охлюви с марка „GOLDEN SNAIL”.

„Хеликс Флекси" с екстракт от охлюви 200 мл

. Съдържание:

Екстракт от охлюви. Биохимичните анализи показват, че в екстрактът от охлюви се съдържат ензими, глюкозаминогликани, гликопротеини, уронови киселини и олигоелементи (мед, цинк, калций и желязо). Глюкозамините са естествените компоненти в човешкото тяло, които са отговорни за здравината и еластичността на ставния хрущял. Те увеличават синтеза на хиалуронова киселина, която действа благоприятно на ставите и поддържа гладки ставните повърхости. Подпомага изграждането на колагена и еластина, като по този начин влия благоприятно на гъвкавите връзки в човешкото тяло.
Желатинов хидролизат. Ценен аминокиселинен източник за структурата на колагена. Оказва благоприятно влияние върху опорно-двигателния апарат; укрепва ставните хрущяли и сухожилия; стимулира имунната система; има антиоксидантно и тонизиращо действие. Влия благоприятно на подвижността на ставите и общото функционално състояние на организма.

„Снейл Еликсир“ с екстракт от охлюви 200 мл.

Използва се при стомашно-чревни проблеми. Предназначен е за масова употреба във вид на сироп с приятен аромат на ябълка.

Съдържание:

Концентриран екстракт от охлюви. Оказва благоприятен ефект върху храносмилателния тракт и стимулира имунната система. Притежава антиоксидантно и тонизиращо действие. Концентрацията на мед-съдържащи пептиди в хранителна добавка с охлюви „Снейл Еликсир“ е забележителна. Те стимулират образуването на колаген, еластин и оказват благоприятно влияние върху тъканите и лигавицата. Антибактериалните свойства на сиропът се дължат на редица пептиди, затова може успешно да се прилага с антибиотична терапия срещу инфекции на храносмилателната система, причинени от Helicobacter pylori.
Витамин С. Действието на сиропа е подсилено от допълнително добавените витамин С, декспантенол и акациева гума, които заедно с естествените съставки на концентрирания екстракт от охлюви подпомагат регенеративните процеси.

„Детокси Ливър" с екстракт от билки 200 мл.

Съдържание:

Екстракти от билките пирей (Elytrigia repens) и бабини зъби (Tribulus terrestris.
Комбинацията от тези билки тонизира организма и му помага да се справи със състояния като безсъние, липса на сили и апатия, обща напрегнатост, раздразнимост и сънливост. Оказва благоприятен ефект и върху черния дроб, бъбреците и отделителната система. Подходящ е за пречистване на организма след употреба на алкохол, както и след продължително лечение с антибиотици. Притежава антиоксидантно действие. Предназначен е за масова употреба във вид на сироп, посладен със стевия и с приятен аромат на праскова. Подобрява потентността и регулира нормалния хормонален баланс

Продуктите с марка „GOLDEN SNAIL”. - Козметика и хранителни добавки с екстракт от охлюви и билки се произвеждат в лицензиран цех в гр. София. Цехът за производство на козметични продукти и хранителни добавки е сертифициран по международни стандарти - БДС EN ISO 9001:2008 - "Системи за управление на качеството" и БДС EN ISO 22000:2006 - "Системи за управление на безопасността на хранителните продукти" от Орган за техническо съответствие (ОТС).

Интересен факт е, че в България има около 200 ферми, специализирани за отглеждане на охлюви, които са със съответните сертификати. В тези ферми се отглеждат охлюви от вида Хеликс асперса /Helix aspersa/ по специален начин, отговарящ на екологичните норми. След като се получи слуз от охлюви, тя се преработва в специален цех и от пречистения екстракт вече се създават козметика с охлюви и хранителните добавки с охлюви. Всички тези продукти са сертифицирани, като интересът към тях е наистина огромен. Продуктите от охлюви се изнасят в дванадесет държави до момента, като в България потреблението също се засилва поради ефикасността им.

Българските продукти от охлюви, освен че се радват на все по-голям интерес, са и с доказано качество и произход. Компонентите в тях са пречистени и гарантират на потребителите, че не крият риск от алергизиране.